Home    Bio   Trompet     Discografie    Media   Contact
Hout, van der, Koos [Jacobus Maurits] (geboren Vlaardingen, 9 juni 1948).
Trompettist, tevens cornet, flügelhorn, bastrompet, ventieltrombone. Kreeg zijn eerste trompetlessen op 15-jarige leeftijd aan de Vlaardingse Muziekschool van Willem Vos, later aan de Rotterdamse Muziekschool van Frans Vreugdenhil.Begon zijn muzikale carriere in dixielandbands, waaronder de Bridge Town Jazzband.

Voltooide een studie stedenbouwkunde aan de TH Eindhoven alvorens in 1975 aan de opleiding trompet klassiek te beginnen aan het Rotterdams Conservatorium bij John Floore. Drie jaar later vervolgde hij zijn studie bij Cees Smal, aan de afdeling Lichte Muziek.

Tijdens zijn conservatoriumstudie speelde hij o.a. in The Group van Rob van der Linden, in de big bands van Rob Madna en John Clayton en in de New Orleans Syncopators. Met deze band maakte hij zijn eerste buitenlandse tournees, naar Oost-Duitsland en Rusland.

In 1983 sloot Koos van der Hout zijn muziekstudie af met het diploma Uitvoerend Musicus. Drie jaar later maakte hij met de Dutch Swing College Band een tournee naar Australi‘, Singapore, Hong Kong en Manilla, en volgden diverse optredens in Duitsland. Met de Glenn Miller Orchestra tourde hij door Oostenrijk, Duitsland en Itali‘.
Sinds het eind van de jaren '90 maakt hij buitenlandse tournees met de Flying Dutchman Jazzband, naar onder andere Engeland, Thailand, Nigeria, Ivoorkust, Sint Maarten en de Verenigde Emiraten. In eigen land trad hij op met vele jazzbands in diverse stijlen.

Als adjunct-directeur van het Rotterdams Conservatorium was Koos van der Hout in 1992 gastheer van The International Trumpet Guild Conference in Rotterdam. Hij trad daar op als solist van het Metropole Orkest o.l.v. Rob Pronk, naast internationale gasten als Chuck en Bob Findley, Pete en Conte Candoli.
Na zijn vertrek bij het Rotterdams Conservatorium legde Koos van der Hout zich meer toe op moderne jazzvormen en ontwikkelde daarin zijn eigen stijl. Met zijn bands begeleidde hij onder andere Jeff Clayton, Joke Bruijs en Piet le Blanc. Van zijn cd's is Easy Groovin', met drummer Jeff Hamilton en bassist John Clayton het meest opmerkelijk te noemen. In 2003 verscheen zijn meest recente cd Blue.

download hier het interview met Willem Ouwerkerk

© 2005 groovy trumpets Contact